Започва кампанията "Пътувай и чети", съобщават от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Началото на инициативата ще бъде поставено на 24 май заедно със Столична община и Столична библиотека.

Целта на кампанията е да се насърчи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е скучното пътуване в градския транспорт да стане по-приятно и заниманието да добие още по-голяма популярност.

Организаторите планират кампанията е продължителна и да се активизира при всеки удобен повод, свързан с дати и събития, имащи отношение към образованието, историята, културата.

На централни места в столицата ще бъдат разположени открити пунктове, в които любителите на четенето ще могат да разменят книги. Те ще бъдат позиционирани в близост до спирки на градския транспорт на пл. "Славейков", пл. "Гарибалди" и на изхода на метрото при Ректората на Софийския университет от страната на парка.

На въпросните места всеки посетител ще може да получи от Столична библиотека книга и безплатна читателска карта.

Пунктовете ще са отворени от 11.00 до 17.00 ч. от 24 май до 2 юни включително.

На 24 май и на 1 юни на пункта пред Столична библиотека, почитателите на български автори и "ловците на автографи" могат да се срещнат с някои известни български автори, сред които: Теодора Димова, Марин Бодаков, Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Анжела Димчева и други автори.

В читалня-библиотека през следващите дни ще бъде превърнат атрактивният ретро-трамвай. Той ще тръгва на всеки кръгъл час от 11.00 до 15.00 ч. по маршрута от пл. "Възраждане" до пл. "Журналист". Подвижната ретро-читалня и място за размяна на книги разполага с библиотекар, от който пътуващите ще могат да получат безплатна читателска карта за Столичната библиотека.

От ЦГМ допълват, че всички желаещи ще могат да се насладят на градското пътуване с книга в ръка на датите: 24, 25 и 26-ти май, както и на 1, 2, 3-ти юни от 11.00 ч. до 15.00 часа.