"Църквата и държавата могат все по-активно да си взаимодействат в социалната сфера, в образованието и възпитанието на подрастващите хора, поддържане на храмовете и други".

Това обяви патриарх Неофит, след като бе награден от Президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" първа степен за изключително големи заслуги.

Патриарх Неофит напомни, че грижата за човека е обща грижа на държавата и Църквата.

"Днес всички ние виждаме във Ваше лице своя мъдър напътственик, своя духовен водач, който ни води по пътя на единството и разбирателството", обърна се към него президентът Росен Плевнелиев, допълвайки, че това отличие е скромен израз на огромната признателност на българската държавност към патриарха за дългогодишното му и безкористно служене на българския народ.

Плевнелиев отбеляза, че патриарх Неофит винаги достойно отстоявал единството на Църквата и далеч от светлината на прожекторите подкрепял нуждаещите се.

"Той отдава години от живота си на преподавателската работа, която превръща в своя мисия. И до днес в своя духовен път патриарх Неофит продължава да печели уважението и любовта на миряните.

Сред големите му заслуги е и неуморимата работа по възстановяването и изграждането на нови храмове, в които православните българи да търсят духовен мир", каза Плевнелиев.

Държавният глава напомни, че неведнъж във времена на изпитание Църквата се е явявала духовна опора и надежда на българите. И днешният свят ни изправял пред кризи и изпитания и ни напомнял за нуждата от духовни водачи, които да ни посочват правилния път.

На събитието присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева,, председателят на БАН, зам.-министри и други официални лица.