Главното мюфтийство започва проверки на имами и ходжи и може да се стигне до уволнения. Това обяви говорителят на мюфтийството Ахмед Ахмедов пред Нова телевизия. Проверките са във връзка с разкритите нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града, сред които Айтос, Исперих, Бургас, Кърджали Делчево.

Припомняме, преди два дни от репортаж на Нова телевизия стана ясно, че необезпокоявани от властите действат нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града, в които те изучават Корана.

Ахмед Ахмедов потвърди, че нямат информация за пансиона в Айтос. По думите му нито Главното мюфтийство, нито местните му подразделения са информирани за този имот. Той обясни, че нямат правомощия да проведат проверка, тъй като имотът е частен, но е работа на органите да проверят какво се случва там.

„Мюсюлманско изповедание" е разпоредило проверка на ходжи и имами, за да се установи каква е ролята им и дали това, което правят, е в противовес с принципите на мюсюлманско изповедание. Ахмед Ахмедов е категоричен, че след като приключи проверката може да се каже какво ще се случи с тях, но те могат да бъдат и уволнени. По думите му вероучението се провежда само със знанието и разрешението на Главното мюфтийство. Що се отнася до Исперих, за там също не е ясно, чия собственост е къщата, която е превърната в пансион.

Ахмедов обяви, че главният мюфтия е разпоредил местен одит, който да обхване Исперих, Разград и околностите, за да се разбере какво се случва там. Той е категоричен, че по регистрите на Главно мюфтийство там няма религиозен пансион.

Ахмед Ахмедов обясни още, че Главното мюфтийство се е самосезирало и в момента се водят масирани проверки по регионите.