Повечето от българите не подкрепят влизането на България в Еврозоната и са склонни да повдигнат въпроса на референдум. Това сочи социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика и проведено от "Тренд".

Желаещите да се организира допитване до народа са равномерно разпределени във всички подоходни групи. По-висок интерес се наблюдава в областните центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната - то не превишава 27% в нито един демографски разрез на обществото. Само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Стоянова променя закона за валутния курс към еврото, подкрепят я БНБ, МФ и ЕЦБ

Стоянова променя закона за валутния курс към еврото, подкрепят я БНБ, МФ и ЕЦБ

Но фиксиран валутен курс ще има до влизане в Еврозоната и приемане на еврото

Изследването показва и че 54% от българите искат референдум относно премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.

Най-силната подкрепа за еврото е при учащите се (32%), а най-голямата съпротива - при пенсионерите (64%).

По отношение на партийното разпределение на вижданията по въпроса резултатите сочат, че повечето от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото. Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% "за") и цели 70% от избирателите на БСП (спрямо 8% "за").

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи - съответно 60% и 59%. Недоверието към двете е ниско -14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, като и в двата случая то е съсредоточено при по-възрастните респонденти.

Кристалина Георгиева вижда "напълно обозримо" влизане на България в еврозоната

Кристалина Георгиева вижда "напълно обозримо" влизане на България в еврозоната

"Търсим "сребърен куршум" за нисък растеж, ниски лихви и ниска инфлация"

Основните притеснения на българите при приемането на еврото са свързани с поскъпването на живота. Причините единната валута да е нежелана у нас са цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване, според ЕКИП.

От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България при влизане в еврозоната, отбелязва Георги Вулджев от ЕКИП.

От Експертния клуб смятат, че прибързаният начин, по който политическата класа насочва страната ни към еврозоната, ще доведе до още по-сериозна ерозия в обществената подкрепа и ще засили антиевропейските настроения.