България и Албания са страни с много близко минало и почти обща история. Това заяви посланикът на Албания в България Н. Пр. Доника Ходжа при срещата си с българския патриарх Неофит.

Срещата бе в сградата на Софийска митрополия, съобщиха от Светия синод.

"Албанската църква е по-млада от Вашата, която е една от най-старите в Европа с много традиции във времето и разпространението на доброто сред хората", каза посланик Доника Ходжа. Тя заяви, че над 26% от гражданите на Албания са част от Православната църква, а храмовете там вече са над 1000.

По време на разговорите посланик Ходжа призна, че България е една от най-големите поддръжници на Албания за членство в Европейския съюз. Това още повече засилва връзките и отношенията между двете страни.

Албанският посланик заяви, че ръководеното от нея посолство е отворено за всички инициативи и дейности, с които Българската патриаршия би желала да сътрудничи с правителството на Албания и в подкрепа на българското малцинство в страната.

"Добре е да живеем в мир и разбирателство, надяваме се че Балканският полуостров ще бъде място на мир и трайни успехи в своето съвременно и бъдещо развитие", каза патриарх Неофит.

На срещата участваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и иконом Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

Подобни срещи с дипломатически представители патриарх Неофит имаше и миналата седмица. Той разговаря със словенския посланик в София Анжей Франгеш и с митрополит Евлогий от Руската православна църква.

Словенският посланик към патриарх Неофит: Вие представлявате най-древната култура в Европа
Обновена

Словенският посланик към патриарх Неофит: Вие представлявате най-древната култура в Европа

Всички славянски нации са се учили и въз основа на вашето знание, каза Анжей Франгеш