Ирак Войната в Ирак и последиците от нея ще нанесат катастрофални поражения върху здравето на иракчани за години напред. Това се казва в доклад на международната благотворителна организация Medact, цитиран от Би Би Си.

В документа на организацията със седалище във Великобритания се посочва, че броят на иракчаните, страдащи от системно недохранване по време на военните действия, се е увеличил два пъти.

250 000 деца не са ваксинирани срещу морбили от началото на конфликта до сега. Здравната система в страната е в плачевно състояние, не достигат медикаменти, лекари и болнични легла. Основните рискови групи остават децата и старите хора.

След началото на войната продължителността на живота в Ирак рязко е спаднала. Освен че хората измират по време на военните действия, силно влияние върху живота им оказва липсата на нормална система за водоснабдяване и канализация. Димът от горящите нефтени кладенци само влоши и без това тежкото състояние на околната среда.

Всичко това, според авторите на доклада, поставя в сериозна опасност здравето на иракчаните. Напоследък става все по-трудно да се събират данни за здравето на иракските жители поради изтеглянето на служителите на хуманитарните организации от страната заради влошената сигурност, алармират експертите.

По данни на Medact, в резултат на войната срещу Саддам Хюсеин, в Ирак са загинали между 22 000 и 55 000 души – не само войници и партизани, но и мирни граждани.