горски пожариГорските пожари в Европа обхванаха огромна област в северното Средиземноморие. Специалисти вече ги сравняват по икономически щети с наводненията, които заляха региона през миналата година.

В по-голямата част на Франция температурите надхвърлят рекордните 40 градуса. В много райони на страната това е абсолютният максимум, отбелязан през последните 100 години. Освен това съществува опасност от възобновяване на пожарите, при които това лятo изгоряха 30 000 хектара гори. Заради жегите през последната седмица френските птицеферми изгубиха около 1 млн. пилета.

Сериозно са пострадали и зелени площи в Португалия, където огънят е унищожил над 160 000 хектара гори, а 14 души са загинали. В началото на седмицата правителството обяви страната за зона на природно бедствие и едновременно с това официално се обърна към НАТО с молба за предоставяне на самолети и хеликоптери за борба с пожарите.

От Португалия огънят се е прехвърлил в западните райони на Испания, където досега са изгорели 27 000 хектара горски масиви.

Пожари започнаха и в Италия, Хърватия и Черна гора. Пожарникари се наложи да скочат с парашут над горящи площи в Хърватия, където все още има райони, непочистени от мини.

Очаква се, че от специалния фонд за екологични катастрофи на Европейския съюз ще отпусне на пострадалите райони 925 млн. евро.