Днес православната църква чества Кръстовден.
Патриарх Неофит ще отслужи  празнична литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", в съслужение с храмовото духовенство,  съобщиха от Светия синод.
Богослужението започва в 9.30 ч.

Хиляди богомолци прекара тази нощ на Кръстова гора в очакване на празника.

На 14 септември църквата отбелязва големия православен празник  Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден.

Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба Господен.

Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерили пещерата в която бил погребан Христос. Намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила н а сина си в Константинопол, а самият кръст  положили в главната Йерусалимска църква.

След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение пред самия животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение, на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Кръстът е неотделим от разпнатия на него Христос Спасител, и Христос е неотделим от Кръста. С този Кръст, с това страдание Той е спасил целия свят, обясняват от bogonosci.com.

Въздвижението на Кръста станало през ІV век, когато за пръв път бил намерен. Трябва да кажем, че римският император Адриан, за да унищожи напълно, както той смятал, всяко присъствие на християнството, - на всички места, които верните християни почитали, поставил своите езически идоли, мислейки с това да заличи тези места.

Но той дори не предполагал, че ще помогне на християните, когато дойде времето на цар Константин Велики и неговата майка царица Елена, да намерят светите за християнството места. Защото на всички било известно, че император Адриан е поставил идоли там, където се намирали тези места, - и трябвало да се направят разкопки и да се открие всичко. Така и станало.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.