Пред Върховната Рада на Украйна (Украинското Народно събрание) в Киев ще се състои Кръстно шествие и молитвено бдение срещу идентификационните номера в личните документи, съобщава Religiabg.com.

Проявата е планирана за 12 май. За същия ден е предвидено и заседание на депутатите, на което трябва да бъде разгледан законопроект, според който се дава законодателна възможност на православните вярващи да живеят без идентификационни номера в личните документи.

Пълномощният представител на Украинската Православна Църква във Върховната Рада на Украйна, председателят на Синодалната Богословска комисия към Украинската Православна Църква Лвовският и Галицки архиепископ Августин се обърна към членовете на Комитета по въпросите на финансите и банковата дейност на Върховната Рада на Украйна с молба да гласуват „за” този законопроект.

В своето Обръщение архиепископ Августин подчерта: "Законопроектът отчита интересите на вярващите в Светата Църква граждани на Украйна, които съставляват значителна част от избирателите. Приемането на този закон ще намали социалното напрежение, ще даде възможност вярващите хора да живеят без да им се налага използване на цифрови начини за идентификация и едновременно с това съобразно общоприетите принципи за свобода на съвестта и Конституцията на Украйна".

Още по темата в Religiabg.com