С тържествена церемония и поднасяне на цветя и венци в София бе отбелязана 109-годишнината от Независимостта на България. Тържествено слово произнесе заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов.

Празникът събра стотици граждани и гости на града на площад Княз Александър I. В словото си Чобанов заяви, че това е най-важният ден в историята на България. По думите му с акта на обявяването на независимостта е изпълнен заветът на Васил Левски - да се наредим сред другите европейски народи.

Честваме Независимостта на България

Честваме Независимостта на България

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд

"На този ден преди 109 години България отново стана суверенна държава. Трудно ни е днес да си представим Европа преди век - разтърсвана от противоречия, изправена пред две световни войни, континент на насилие, анекси, локални спорове и преврати", посочи Чобанов.

Снимка 313958

Източник: БГНЕС

Той изтъкна, че именно в тази сложна обстановка дедите ни са успели да извършат не един, а два забележителни международни акта с огромни последици - Съединението и обявяването на Независимостта.

"Едва ли има друг европейски народ, който да може да се гордее с такива забележителни успехи в онази епоха на напрежение между два века на конфликти. Обявяването на Независимостта е постигнато не със силата на оръжието, а със средствата на дипломацията, с внимателното обмисляне на всяка стъпка и с много неуморна работа на международната сцена. Този забележителен успех е успех, който позволи на България да ускори своето стопанско развитие, да взема напълно самостоятелни решение и да възвърне своя престиж", отбеляза в речта си по повод празника заместник-кметът Тодор Чобанов.

Снимка 313959

Източник: БГНЕС

"С обявяването на независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим заедно с другите европейски народи. Днес свеждаме глава пред всички тези, които направиха това събитие възможно - българското правителство, политици, дипломати и приятели на България зад граница", заяви Чобанов.

Продължаваме да градим историята, уверява Борисов за Деня на Независимостта

Продължаваме да градим историята, уверява Борисов за Деня на Независимостта

"Силният дух и волята на народа винаги са побеждавали"