Правителството предложи на президента на Република България да награди Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски с орден „Стара планина" - първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.

"От избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми.

Още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкол, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и Русенски митрополит, дядо Неофит бе един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство", се казва в мотивите на правителството.

През 2010 г. Негово високопреосвещенство митрополит Неофит бе удостоен от президента на Република България с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина.

На 15 октомври се навършват 70 години от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Изричното желание на предстоятеля на БПЦ е да посрещне рождения си ден без пищни празненства и почести, а скромно в манастира, в който е постриган за монах - Троянската света обител.

Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума на оказаната по-долу сметка.

Тази година събраните средствата ще бъдат употребени за закупуването на подвижен ехограф, който е изключително необходим на акушеро-гинекологична болница „Шейново" (през настоящата година болницата навършва 80 години от основаването си), както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София.

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка:

Св. Синод на БПЦ - БП; гр. София, ул. „Оборище" № 4; ИН по ДДС BG 121294143; ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12; BIC UNCRBGSF - УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.