Пред нас идва със страшна сила цунами. Това заяви доц. Лазар Узунов от ВМА, който коментира съвременната зависимост към информационните технологии.

Зависимостта той определи като рак на волята. Има няколко зависимости в интернет:хазартни пазаруване, сърфиране, запознанства онлайн, порнография в мрежата и др. Мозъкът ни става все по- мързелив, обясни доктор Узунов.

Нараства опасността да се превърнем в ходещи айфони, по думите му. Не тренираме мозъка си, което води до развитие на деменции. Вече има 40-45 годишни хора с Алцхаймер и деменция, посочи той.

Прекаляването с интернет намалява сивото вещество. Това вреди и на когнитивните процеси. Китай и Япония вече са създали комуни за лекуване на пристрастеност към технологиите. В Австралия вече се лекуват младежи, страдащи от номофобия- страх да останеш без телефон. Жените са по-застрашени да развият номофобия, както се оказва.

25% от катастрофите стават заради употребата на мобилен телефон по време на шофиране, стана ясно още от думите на доктор Узунов. Никой фантастичен емотикон не може да замени срещата очи в очи с нашите приятели, категоричен е той. Трябва да оставяме телефона и лаптопа си по време на почивка вкъщи. Зависимостта трудно се лекува. Има светлина в тунела, успокоява доцент Узунов. Не е нужно да стигаме до крайност, подчерта той.

Не е нужно да се отречем от технологиите и интернет, само трябва да ограничим употребата на мрежата. Той пожела да сме онлайн и офлайн в хармония със себе си.