Жените ще казват по-често "обичам те", отколкото мъжете през настоящата 2020 г., показва проучване на ГАЛЪП.

74% от запитаните заявяват, че ще казват по-често "обичам те" през настоящата 2020-а година. 12% не смятат, че ще го правят, а 14% се колебаят в отговора си. Според проучването по-младите са и по-склонни да си го обещават (а може би имат и повече поводи).

На въпрос дали ще ограничат вредните си навици 69% от анкетираните заявяват, че ще го направят, 17% признават, че нямат такова намерение, а 14 на сто се колебаят. Хората с по-висок образователен статус са и по-склонни да коригират поведението си.

Проучването не изяснява дали хората нареждат виното след вредните навици, но в деня на виното и романтиката, се вижда, че българите са малко по-склонни да си обещават и любов, и самодисциплина, но все пак любовта побеждава с малко.

Оказва се, че едно от най-сериозните обещания у нас е свързано с отделянето на повече време за близките хора - 91% го споделят. Осъществяването на поне една своя мечта си обещават 73% от българите, а 84% вярват, че ще се усмихват повече. На практика няма големи възрастови различия в отговорите, макар да се откроява ентусиазмът, който е характерен по-скоро за младостта.

68% твърдят, че ще засядат дърво, 63% смятат, че ще вземат участие в поне една благотворителна инициатива.

33% от анкетираните приемат да осиновят бездомно животно. Сред дейностите с по-слаб ентусиазъм се посреща и четенето - 48% от анкетираните заявяват, че всеки месец ще прочитат по една книга. Това са двете обещания, които събират най-малко популярност, макар чувствителни дялове респонденти все пак да ги споделят.

Сред не много популярните е и обещанието пред себе си да харчиш по-малко пари - 53% се заричат да пестят. Оказва се, че по-младите у нас, например, биха чели повече книги, но биха харчили и повече пари, за разлика от хората в по-зряла възраст.

Данните са от януарското изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията провери какво си обещават българите на прага на 2020 г. Изследването е част от ежемесечната, независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл", представителна за пълнолетното население на страната.