Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата Боян Ангелов, Илка Зафирова, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов, съобщиха от Администрацията на държавния глава.

"Днешната церемония в Гербовата зала е израз на дълбоката обществена признателност за вашия професионализъм, талант и извоюван висок обществен авторитет. Целенасочените ви усилия, последователността и енергията, с които работите за културния и духовен напредък на България, заслужиха уважението на вашите колеги и съмишленици, на българската публика и на цялата общественост", каза Румен Радев по време на церемонията.

Той изтъкна, че в продължение на десетилетия с впечатляващ талант и убедителен професионализъм отличените допринасят за развитието на родната литература, театър и кино, журналистика, фолклорни традиции и музикално изкуство. "Техните постижения изграждат и образа на България зад граница", подчерта още държавният глава.

Президентът удостои с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите им заслуги в областта на културата и изкуството писателя и интелектуалец Боян Ангелов и актрисата Илка Зафирова.

Боян Ангелов е автор е на десетки поетични книги, монографии, сборници и енциклопедии, превеждани на различни езици. Носител е на престижни национални и международни награди. Той е председател на Съюза на българските писатели, директор на издателство "Български писател" и член на Съюза на българските журналисти.

Илка Зафирова е една от най-обичаните от публиката български актриси, която с ярките роли се превръща в име емблема на българския театър. Носител е на множество награди, сред които "Аскеер" за главна женска роля в "Свекърва" от Антон Страшимиров, награда ИКАР за цялостно творчество - 2016 г., награда "Златното перо" за изключителен принос към българската култура и изкуство.

С орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за големите му заслуги в областта на културата беше отличен журналистът и издател Божидар Николов. Издател, кореспондент, автор на множество разкази, есета, приказки за деца, епиграми и афоризми, Божидар Николов в продължение на десетилетия работи за културния просперитет на Търговище и на страната.

Изявеният творец в областта на българското фолклорно изкуство и традиции Виолета Карапеева беше удостоена с орден "Св. Св. Кирил и Методий" втора степен за значимия й принос за развитието на културата и изкуството. В над 60-годишната си творческа дейност като ръководител и диригент на фолклорни състави Виолета Карапеева допринася за съхраняването на автентичния български фолклор, печели заслужено признание и множество отличия.

Диригентът Борислав Иванов е удостоен с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на културата и изкуството. В блестящата си кариера, която му носи световно признание, Борислав Иванов е бил генерален музикален директор на Симфоничния оркестър на Берлин, директор на оперите във Варна, Пловдив и София. Маестро Борислав Иванов е дирижирал над 3500 спектакъла на четири континента.

От името на отличените Боян Ангелов изказа дълбока признателност за оказаната чест и получената високата оценка. "Българските писатели никога няма да предадат духовната граница на България", заяви председателят на Съюза на българските писатели.

Сред гостите на церемонията бе министърът на културата Атанас Атанасов.