"Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца в много европейски страни". Това заяви пред БНР проф. Кристиян Песталоца - германски конституционалист и член на етичната комисия в Берлин.

Той запита каква е алтернативата. "Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се разболеят? Аз съм последният човек, който ще подкрепи неоправданото ограничаване на гражданските свободи, но първо трябва да оживеем", каза проф. Пестацола.

Мангъров развенчава мантрите за ваксините отново

Мангъров развенчава мантрите за ваксините отново

Румен Петков пък иска разследване на СЗО и европрокуратурата за разрешенията

Според него ваксината очевидно предпазва от тежко заболяване. Това била причината да не я възприема като някакво досадно задължение. Имунизацията е гражданска отговорност, изтъкна проф. Пестацола.

Защо ваксината срещу варицела все още не е задължителна в България?

Защо ваксината срещу варицела все още не е задължителна в България?

Една година след решението ваксината все още не е част от задължителния имунизационен календар

"При определени обстоятелства някои граждански права могат да бъдат ограничени, но само до степента, в която е абсолютно необходимо и пропорционално за постигане на легитимна цел", каза проф. Кристиян Песталоца.

"Конституцията задължава властите да се грижат за живота и здравето на гражданите. Напълно ваксинираните хора - така ни казват учените - не представляват заплаха нито за себе си, нито за другите. Поне за някакъв период от време", каза проф. Песталоца.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

Той веднага уточни, че ваксинираните може би пренасят вируса, но в много малка концентрация. Ако продължим разсъжденията, щом ваксинираните не представляват заплаха, отпада необходимостта тези хора да бъдат подлагани на каквито и да е ограничения, обясни германският професор.

Той се позова на Конституцията, че гражданските свободи се ограничават само ако по този начин се предотвратява риск за живота и здравето на гражданите. "Неваксинираните са изложени на риск и освен това застрашават другите, ограниченията на правата им са правно напълно допустими", каза проф. Песталоца.

В Германия премиерът на Бавария Маркус Зьодер заяви в интервю, че Институтът Роберт Кох трябва да каже при какви стойности на разпространение на вируса какви ограничения трябва да влязат в сила. "Пределно ясно е обаче, че завършилите ваксинационния процес не подлежат на никакви ограничения, независимо от хода на пандемията", каза Зьодер.

Дори при 100% имунизирано население сегашните ваксини нямало да спрат делта варианта

Дори при 100% имунизирано население сегашните ваксини нямало да спрат делта варианта

Ваксинираните в началото на годината да го направят пак, съветва биолог

Зеленият Covid сертификат е пропуск за барове, ресторанти и културни обекти в редица страни от Европейския съюз. Така индиректно се стимулира ваксинацията, която среща ожесточена съпротива. Десетки хиляди хора демонстрираха във Франция, скандираха "Свобода!" и описваха ограниченията за неваксинираните като "потъпкване на гражданските права".

Подобни демонстрации имаше и в Италия, и в Гърция.