Завърши работата по програмата "Деца и младежи в риск". Програмата беше на стойност над 10 милиона евро.

По програмата са изградени 4 младежки центъра в Стара Загора, Пловдив, Мездра и община "Средец" в столицата. Финансирани са 11 проекта в различни общини в страната, където е работено със социално слаби семейства.

В хода на програмата са обучени повече от 40 ромски образователни медиатора и над 200 учители.

Програмата е финансирана чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Данните бяха обявени по време на заключителна конференция по време на Заключително събитие на Програма BG06 "Деца и младежи в риск".

Механизмът е насочен към намаляване на икономическите и социални различия в Европейското икономическо пространство и засилване на двустранните отношения между държавите донори и държавите бенефициенти.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че резултатите от проекта са изключително добри и визира обучените медиатори, способни да работят в мултикултурна среда. "В няколко посоки са дейностите по проекта - от една страна подготовка за предучилищна възраст, подготовка на социално-слаби семейства от ромски произход и създаване на младежки центрове", коментира Михайлова.

Така например медиаторите са свързващото звено между хората, имащи нужда от подкрепа и институциите. Целта е да интегрират уязвимите групи в обществото.

Михайлова определи като много важна работата на социалните работници, без които влизането в предучилщна и училищна среда е невъзможно.