Кирил Гоцев Върховната касационна прокуратура разпореди извършването на проверка относно обстоятелствата по сключването на два договора за представителство от генералния директор на БНТ Кирил Гоцев, които бяха огласени в публичното пространството от медиите и Съвета за електронни медии, предаде Дарик радио.
Проверката е възложена на Софийска районна прокуратура и ще се извършва от направление “Икономическа полиция” при Дирекция на националната полиция.
За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена, съобщи пресцентърът на Върховната касационна прокуратура.

След 6-часово заседание СЕМ стигна до 2 извода относно скандалния договор на БНТ с Видео Интернешънъл. Единият извод е свързан с това, че този договор нарушава член 62, точка 11 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), т.е. сключен е без съгласието на Управителния съвет, съобщи членът на СЕМ Маргарита Пешева.
Констатирана е и непрозрачност при управлението на Гоцев, което противоречи също и на неговата концепция, с която той е заявил, че ще управлява БНТ.

Вторият извод е дали този договор е нищожен, което трябва да преценят други органи и това не е в компетенциите на СЕМ.

СЕМ е приел и становище, което ще бъде изпратено в Комисията за медиите в Народното събрание. То е свързано за съответствие на договора за възлагане на управлението на БНТ на Кирил Гоцев и как той изпълнява мениджърския договор и концепцията, чрез която той е заел този пост. СЕМ е отбелязал “и положителните, и отрицателните неща” в тази част, допълни Пешева.

През следващата седмица СЕМ ще има срещи с Управителния съвет и с генералния директор на БНТ.

В края на март предстои телевизията да представи своя отчет за едногодишната си работа, така че след него СЕМ ще бъде по-категоричен.