Валежи от над 80 л на квадратен метър се очакват в районите на Свищов, Велико Търново и Русе през следващите 48 часа.

За това предупреждава министерството на екологията, позовавайки се на данни от метеослужбата.

Отделно от това в районите Чирпан, Драгоман, Кюстендил, Лом, Ловеч, Монтана, Оряхово, Плевен, Пловдив, Разград и Враца очакваните стойности на валежи са от над 30 л на кв.м в следващите 48 часа.

Поради това е необходимо да се вземат превантивни мерки срещу наводнения, особено в населените места, препоръчват експерти от дирекция „Води" на Министерството на околната среда и водите в анализа, направен на базата на прогнозите на НИМХ за валежите в страната през следващите три дни.

Мерките трябва да бъдат насочени най-вече към осигуряване на нормалното функциониране на отводнителната инфраструктура в селищата.

По разпореждане на министър Джевдет Чакъров писма с това предупреждение бяха изпратени тази сутрин от Басейновите дирекции на МОСВ до кметовете на тези общини и до съответните областни управители.

Излизане на реки от коритата им не се очаква. Състоянието на комплексните и значимите язовири също не предполага проблеми с тях към момента.

Анализът на МОСВ е изпратен също и до дежурните в „Гражданска защита" и в компетентните дирекции на Министерството на държавната политика за бедствия и аварии.