Около 30 души се събраха на протест пред сградата на Върховния административен съд (ВАС) в София и се обявиха против "новата" цена на билетчето за градския транспорт от 1.60 лева.

Веселин Кирев - координатор на Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт, заяви, че "ние обжалвахме цената на билетчето, тъй като тя е необоснована и изкуствено наложена като политическо решение от страна на Столичния общински съвет".

Според Кирев "новата" цената не се базира на измерими и прозрачни характеристики. "Нашата позиция за новата цена на билетчето от 1.60 лв. е, че тя е непрозрачна, непринципна и необективна", обясни още Кирев.

Запитан за какво според него се изразходват парите от увеличението на цената на билетчето, той коментира за news.bg, че новите автобуси, трамвай и тролейбуси всъщност са купени с пари от ЕС по ОП "Околна среда и регионално развитие", а не от приходите от увеличената цена. По думите му вследствие на въвеждането на новата цена пътниците в градския транспорт са намалели с между 10 и 20%.

Попитан как ще коментира цената на билетчето за нощния транспорт в София Кирев отново заяви, че цената не е обоснована.

СО бетонира цената на билетчето на 1.60 лв.

СО бетонира цената на билетчето на 1.60 лв.

Столичните общинари "финтираха" делата срещу новата цена на билетчето

Стана ясно и че от инициативата са обжалвали новата Наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт в София, която беше приета в СОС на 5 април.
Наредбата, която според мнозина бетонира новата цена на билета от 1.60 лв., е била обжалвана още в деня на приемането ѝ.

Пред news.bg Веселин Кирев заяви още, че в Столична община се използва външна юридическа помощ - наемат се частни адвокати, въпреки че СО има собствени юристконсулти.

"Ние имаме едно питане към кметът на СО Йорданка Фандъкова, на което вече нямаме отговор близо 1 година - на каква стойност и колко договора са сключени за външна юридическа помощ със Столична община", отсече още Кирев.

Софийският съд отмени поскъпването на билетчето за градския транспорт

Софийският съд отмени поскъпването на билетчето за градския транспорт

Отмени наредбата на Столична община

Припомняме, на 22 февруари 2017 година Административният съд в София град отмени Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. Мотивите на съда - липсата на обосновка за новата цена, най-вече икономическа обосновка. СОС и ЦГМ обаче обжалваха това решение, а делото беше насрочено за днес, 25 април.

Припомняме обаче и че на 5 април тази година СОС прие новата Наредба за реда и условията за пътуване с градския транспорт в София. С нея на практика се "бетонира" новата цена на билетчето от 1.60 лв. Такава позиция изказаха столичните общински съветници Иво Божков, Марта Георгиева и заместник-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова. 

"Става въпрос за това, че 2 години гражданите са карани да плащат тази цена от 1.60 лв., която вече на първа инстанция вече беше определена като административен произвол. А в момента гражданите, на които им се наложи да заведат дело срещу това решение на общинския съвет срещу тази цена, по странен начин са финтирани от общинския съвет, тъй като се приема 2 седмици преди делото на втора инстанция нова наредба, така че тяхната жалба да бъде безпредметна", коментира на 5 април столичният общински съветник Марта Георгиева.

Управляващите гербери в СО бягат от делото за цената на билета

Управляващите гербери в СО бягат от делото за цената на билета

Приемат нова наредба, с която да се измъкнат, разкрива зам.-председател на СОС от БСП