Проверяват случай на агресия в социален център в град Пазарджик, информираха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Инспекцията е разпоредена от председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова. Сигналът е, че възпитателка е малтретирала дете с увреждания в Пазарджик.

Случката е станала преди 10-ина дни. Дете с умствена изостаналост попаднало в друга социална услуга в центъра, където е било на рехабилитация.

10-годишното дете обичало да си играе с мобилни телефони, но нямало такъв. Една вечер посегнало към апарата на възпитателката, а тя го ударила, вместо да му обясни, че не може да пипа телефона й. С детето работи психолог.

КЗД обсъжда насилието над деца в габровския дом "Хризантема"

КЗД обсъжда насилието над деца в габровския дом "Хризантема"

Комисията за защита от дискриминация се самосезира

Припомняме, в Комисията за закрила от дискриминация се очаква да бъде обсъден случая с агресия срещу деца от Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Община Габрово. Видеозаписите станаха ясни в края на януари т.г.

Решението за самосезиране е взето по доклад на Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията. Повод за доклада са излъчените в медийното пространство репортажи с кадри от насилие - вербално и физическо, спрямо децата от страна на служителки, работещи в Центъра.