Отразяването на казуса с битото в частна столична болница бебе не е нарушило пряко Закона за радио и телевизия пише в доклад на Съвета за електронни медии (СЕМ), който разглежда отразяването на темата в общо 6 телевизии, предаде БНР. Членът на СЕМ Анна Хаджиева поздрави тези медии, затова че не са пуснали клипа с побоя над детето.

"Съветът ще даде констатациите от мониторинга на етичната комисия. Може би да започне и един разговор, който е свързан с границите между задоволяване на обществения интерес, отразяване обективно на тези казуси и защитата на личната свобода, която е гарантирана и от Конституцията на страната, от Закона за радио и телевизия, както и от редица документи на европейските институции", каза Хаджиева.

Относно опитите на репортерите да интервюират майката и показването на децата на обвинената акушерка в лице, представителят на СЕМ заяви, че семейството й няма нищо общо с деянията на Ковачева. "Когато отразяването е в полза на обществения интерес, подобно поведение е оправдано, но, когато медията е водена от любопитство или от търсене на сензация, вече има нарушение на етични норми", изрази личното си мнение Анна Хаджиева.

"Точно затова и изводите на нашия мониторинг ще изпратим и до етичната комисия, за да отворим една дискусия - тогава, когато медиите разглеждат казуси, свързани с обекти, подложени на прокурорски проверки, не ги ли осъждат предварително, без да има в сила присъда? Наричаме ли нещата с истинските им имена или предварително медиите „издават" присъди като разрушават съдби или провалят бизнеси?", запита представителят на СЕМ.