Сънародниците ни в чужбина могат да гледат свободно в интернет избрани български филми с второто издание на кинофестивала на "БГ екран онлайн", съобщиха от МВнР.

Първоначално са публикувани над 20 избрани български филма в рамките на второто издание на кинофестивала "БГ екран онлайн", който стартира на 29 ноември 2021 г.

Събитието е организирано от Държавния културен институт към министъра на външните работи и платформата за българско кино Gledam.bg. Проектът е с подкрепата на дипломатическите и консулските ни представителства по цял свят.

Киносалони плашат с бойкот на български филми

Киносалони плашат с бойкот на български филми

Заради промените в Закона за филмовата индустрия

Сред избраните заглавия са два от най-награждаваните филми в редица международни фестивали - "Урок" и "Слава", на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева, както и неостаряващата класика "Оркестър без име".

В програмата на фестивала са също документалните филми на режисьора Найо Тицин - "Стихията Медея", "Да обичаш Кармен" и "Златното сърце на София", както и едно от най-добрите заглавия на Николай Стефанов - "Остриета".

Зрителите могат да гледат актрисата Марта Вачкова в късометражния филм на Ники Стоичков "За какво служи хлябът", както и Яна Титова, Иван Бърнев и Асен Блатечки в "Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов. В селекцията на "БГ екран онлайн" е и сериалът "Румбата, аз и Роналдо".

Всички филми могат да се гледат свободно по всяко време на денонощието от всяка точка на света, включително и в България. Те ще бъдат достъпни на онлайн платформата на Gledam.bg на адрес: https://gledam.bg/Bg-ekran-online за период от три седмици - от 29 ноември до 19 декември 2021 г.