Жертвите на домашно насилие ще могат денонощно да подават сигнали чрез мобилно приложение. Това обяви съобщи заместник-министърът на правосъдието Георги Николов на днешната регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието при премиера акад. Николай Денков.

В зависимост от съдържанието съобщенията ще бъдат пренасочвани към МВР, адвокатските колегии или друга институция.

Очаква се мобилното приложение да бъде готово през ноември тази година. То ще допълва Националния телефон за първична правна помощ 0700 18 250.

На срещата беше отчетено, че намалява броят на регистрираните сигнали за домашно насилие.

76% от българите отчитат домашното насилие като сериозен проблем

76% от българите отчитат домашното насилие като сериозен проблем

Над 70% е подкрепата за законодателните промени, адресиращи домашното насилие

По данни на Агенцията за социално подпомагане през първото шестмесечие на 2022 г. те са били 399, а за същия период на тази година - 363. Беше отбелязано обаче, че въпреки по-малкия брой регистрирани случаи в публичното пространство се създава усещане за увеличаването им. Според експертите от Министерството на труда и социалната политика сред причините за това са ясният политически знак за неприемане на такива прояви, подкрепен от обществена нетърпимост, което е окуражило жертвите да говорят, както и излизането наяве на стари случаи.

Беше обсъден и проблемът с ранните бракове.

От Министерството на образованието и науката посочиха, че в училищата се работи активно по въпроса, включително с родителите. Организират се и различни кампании за превенция. Косвено по проблема работят и медиаторите от екипите по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, както и психолозите и педагогическите съветници в училищата. За тази учебна година техният брой е увеличен със 110.

Стана ясно и че екипите на регионалните координатори за защита и за превенция на домашно насилие към областните дирекции на МВР са разширени.

Случаите на домашно насилие - 60% повече от началото на годината

Случаите на домашно насилие - 60% повече от началото на годината

Най-много са те в областите Велико Търново и Перник