България да оказва навременна подкрепа на незрящите хора, иска президентът Румен Радев. Държавата и обществото трябва да подкрепят незрящите хора в България осезаемо, за да им осигурят навременна, достоверна, актуална и достъпна информация.

Държавният глава направи този призив на церемонията по отбелязването на 90-ата годишнина от създаването на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928".

Това е единственото място в България, където се издават справочна и художествени книги на брайлова писменост и се отпечатват учебници за ученици и студенти.

"Точно днес, когато отбелязваме Деня на Европа трябва да покажем, че България е неразделна част от Европа, именно със солидарността и даването на възможност на всеки гражданин на страната да реализира своя потенциал и да живее достойно", изтъкна президента Радев и се преклони пред малобройния екип на читалището. Там едва 14 души са се нагърбили с тази "съвременна будителска за България мисия", заяви още президентът.

Като доказателство, че няма предел за силата на духа, вижда дейността на читалището държавният глава.

"Както е казал Антоан дьо Сент-Екзюпери - "Човек вижда истински само със сърцето". Вие с вашите огромни сърца виждате истински и нашата подкрепа трябва да бъде изключително силна към вас", възторжено заяви президентът Румен Радев.

По случай празника и приноса към културата на Националното читалище, държавният глава връчи плакет "Св. Св. Кирил и Методий" на представителя на ръководството на Националното читалище Спас Карафезов. От своя страна той подари на президента Румен Радев почетния медал на Националното читалището на слепите "Луи Брайл 1928" с образа на академик Петко Стайнов.