Спрейове срещу мечки ще бъдат раздавани в област Смолян. Министерство на околната среда и водите е изпратило 200 броя специализирани спрейове за отблъскване на животните. Те са специално с цел да бъдат подпомогнати местните власти за намаляване на риска от инциденти.

Спрейовете са  доставени от САЩ и са на стойност 15 хиляди лева. Те съдържат като активна субстанция капсаицин.

Спреят съдържа най-високия процент капсаицин и капсациноиди, препоръчвани за спрейове за мечки от Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA). Теглото на спрея е 225 грама, като има защитен механизъм, предпазващ от изпускане, който свети в тъмното. Обхватът на спрея е 9 метра, произведен е по най-високите стандарти за качество ISO, незапалим e, вече е доказан в практиката в използването срещу атаки на диви животни в САЩ, тестван е и лабораторно, уточняват от МИОСВ.

Спрейовете ще бъдат предоставени в общини и кметства  на територията на област Смолян, като Регионалната инспекция по околната среда и водите  ще публикува списък на интернет страницата си на кои кметства ги е раздала.

От МОСВ призовават жителите на областта да проявят активност и отговорност и да заемат тези спрейове от съответните кметства при излизане извън населените места, особено в райони, където се случват щети върху селскостопанско имущество - такива като община Баните, Девин, Чепеларе, Сатовча, Смолян и др.

Досега екоминистерството е осигурило общо 180 електропастира, които бяха раздадени безвъзмездно на стопаните основно от Смолянска област.  След проверка обаче бе установено, че голяма част от стопаните не ги използват - около 60 от тях не са монтирани, а 4 дори не са взети от РИОСВ - Смолян, въпреки че практиката доказва ефикасността на мярката - няма нито един случай на проникване на мечка в стопанство или пчелин след поставяне на електропастир.

За да мотивира стопаните да използват доставените електропастири, от МОСВ  няма да изплащат щети на стопани, които са получили електропастири и не са ги монтирали. Освен това договорите им за ползване ще бъдат прекратени, а електропастирите иззети и предоставени на други нуждаещи се.