Реконструкцията на лифт „Тодорка" в Националния парк „Пирин", която предвижда подмяната на построения през 1986 г. 3-седалков лифт с 6-седалков, може да бъде извършена с изсичането не на 88 дървета, а на 57, съобщиха от екоминистерството.

По информация на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не разрешава на инвеститора „Маренго трейдинг" ЕООД да изсече 88 дървета. Това е било предвидено в съгласувателното писмо от 04 август 2014 г., подписано от предходния министър на околната среда и водите Станислав Анастасов.

На 30 октомври 2015 г. междуведомствена работна група провери на място и установи, че могат да бъдат спасени 31 дървета. Останалите ще бъдат вложени в ремонт на подхода към Байкушевата мура, както и за възстановяване на пътеки за обслужване на посетителите в парка.

Инвеститорът се задължава да засади дръвчета в периферията на парк „Пирин". В работната група участват експерти от шест институции - представители на парка, на МОСВ, на Института за гората при БАН, на Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

От фирмата твърдят, че ще засадят по три нови дървета за всяко изсечено. Още...

Тази група проверявала на място, за да определи дърветата, които могат да бъдат запазени и да се осигури безопасната експлоатация на съоръжението. Инвеститорите искали да изсекат 88 дървета, а експертите установили, че изсечените дървета може да са 57 и да работи съоръжението.Тази корекция трябва да бъде вписана в план-извлечението, което подлежи на съгласуване от МОСВ.

Инвеститорът се задължава при отсичането и транспортирането на дърветата да не уврежда оставащата дървесна растителност. Както и до 30 май 2016 г. да засади дръвчета в прилежащи на националния парк „Пирин" терени.

Обемът на предвидената за отнемане при почистването на просеката дървесина се изчислява на 31 кубични метра, което представлява 0,04% от годишния прираст на горските насаждения и 0,0004% от общия запас на горите в НП "Пирин", твърдят от екоминистерството.

Полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка. Както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България - Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г. Подходът беше създаден от ДНП „Пирин", за да намали въздействието върху дървото от многобройните посетители.