Общо 24 мъжки и женски екземпляри от вида елен-лопатар са разселени край кърджалийското село Костино. Вчера е извършен неуспешен опит, тъй като животните отказали да напуснат загражденията. Рано тази сутрин обаче те вече свободно обитават местността, увери експертът от ловно-рибарското дружество в Кърджали Господин Калоянов, цитиран от БТА.

Това е най-мащабната акция по разселване на вида в Източните Родопи. 15 от животните са осигурени от българо-холандския проект „Новото тракийско злато", а останалата част са закупени със средства на ловно-рибарското дружество.
Сред стадото са 3 елена-лопатари, 7 бременни кошути и 14 приплода. Преди да бъдат разселени животните са имали адаптационен период в загражденията. Мястото е било предварително обследвано.

Идеята на ловно-рибарското дружество в Кърджали е всяка година в района да бъдат пускани по няколко екземпляра от вида. Целта е след десетина години да се достигне до добра численост за лов, сподели председателят на ловно-рибарското дружество Васил Дончев.