Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

През последното денонощие несъществени повишения на речните нива са регистрирани в цялата страна.

Утре обаче, в резултат на прогнозираните високи температури, са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната. В петък и в събота оттокът, формиран от снеготопенето, породено от положителните температури, прогнозираните валежи и последвалото след тях по-интензивно снеготопене, както и високата почвена влага, се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в почти цялата страна.

 

За повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда и Места, предупреждават от МОСВ. Министерството публикува на сайта си по-конкретна прогноза по райони за страната.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ( НИМХ- БАН)  утре до обяд ще е почти без валежи. В следобедните часове се очакват валежи от дъжд, главно в южните райони на страната, които през нощта срещу петък ще обхванат цялата страна. Количества до полунощ ще са между 1 и 6 л/кв.м.

В петък валежи от дъжд ще има в цялата страна, в Южна България на места ще са временно интензивни и по-значителни. Сумарни количества в по-голямата част от страната между 10 и 20 л/кв.м, в Южна България на места до 30-40 л/кв.м. В планините ще духа умерен и силен южен вятър, а температурите ще са положителни до около 2000 м, в по-ниските части ще има условия за интензивно снеготопене. В събота валежите ще продължат с  количества 10-15 л/кв.м, в Североизточна България до около 30 л/кв.м.