Азиатските държави са световни лидери в неспазването на религиозните свободи – това се казва в годишния отчет на международния католически благотворителен фонд "Помощ на Църквата в беда".

Представители на фонда отбелязаха, че в повечето азиатски страни законите ограничават възможността за преминаване от една религия в друга. Нещо повече, в тези страни има широк спектър наказателни мерки за нарушилите забраната, като на определени места като наказания са предвидени дори затвор и смърт.

Заплахата от тероризъм в Азия кара много християни да емигрират на Запад.
За пример е посочен Ирак, откъдето в периода август-октомври 2004 г. Са емигрирали от 10 000 до 40 000 християни и процесът продължава.

Особено безпокойство у католическите експерти от фонда предизвиква също нарастването на ислямския екстремизъм в Индонезия, където в кроя на 2005 г.

Спецслужбите са изявили готовност да организират терористични атаки и суициди над минимум 3000 жители от целия архипелаг.

Въпреки че в Африка е сложен край на някои граждански войни, проблемни по отношение на религиозните свободи продължават да бъдат Ангола, Судан, Еритрея, Етиопия, Кения, Либия, Нигерия.

В отделни страни се наблюдава подем на радикалния ислям, например, в Алжир е приет закон, който предвижда затвор за преминаване от ислям в друга религия.

В Египет пък се увеличават стълкновенията между копти-християни и мюсюлмани, се казва още в доклада, цитиран от Religiabg.com.
В САЩ, Канада и някои страни от Латинска Америка основното безпокойство на вярващите е предизвикано от либерални правозащитни организации, настояващи за легализиране на абортите (в Бразилия) или еднополовите бракове (в Канада).

Най-голяма е “държавната преса” по отношение на религиозните свободи в Куба и Венецуела. В Европа специалистите от фонда определят като най-голям религиозен проблем разпространението на секуларизма на държавно ниво, особено в Белгия, Франция и Швеция.

Разкритикувани са и други страни, в които, според католическия фонд, има още какво да се желае по отношение на религиозните свободи – такива са страните от бившия СССР, Русия, Беларус, Грузия, Молдова и Македония.

Особено внимание е обърнато на Турция, където ориентацията към европейска интеграция кара властите в страната да предприемат определени мерки за защита на религиозните малцинства.

Въпреки това болшинството мерки на турското правителство са формални и не спират ислямския екстремизъм, се казва още в доклада и като пример е припомнено убийството на католически свещеник през февруари тази година.