"Както здравният министър, така и ние искаме да опазим живота на хората. Който не се чувства сигурен в тази зимна обстановка, да не идва, но протест ще има. Оставката на здравния министър е едно от исканията ни, но основното е да започнем да работим. Хотелиерите казваха, че ни подкрепят, а вчера подмолно отидоха при министъра".

Това заяви Лъчезар Захариев от Българската асоциация на заведенията (БАЗ)  пред Bulgaria ON AIR.

"Те не можаха да ни убедят как от едната страна в хотелите може да се работи, а от другата - не и там е опасно. Нито здравният министър, нито останалите лекари успяха да ни отговорят на този въпрос", подчерта Захариев.

И попита защо, ако идва най-опасният щам, на 1 февруари разхлабват всичко: "Защо не пуснахме заведенията, а всичко останало да е затворено", запита още той.

"Никой не може да ме убеди, че в една нехранителна верига, където пипат всичко, е по-безопасно от заведенията, където има 2 метра разстояние", категоричен е Лъчезар Захариев.

Какво ли ще поискат още срещу разума, диви се Ангелов на протеста

Какво ли ще поискат още срещу разума, диви се Ангелов на протеста

Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на хората

"Днес от 15 хил. теста 800 са позитивни. Това е смешно - виждаме толкова рязък спад на заразените, а не ни отварят", недоумява той.

По думите му всеки следващ ден, в който може да отворят, е добре дошъл за тях, защото не са искали друго, освен да работят.

"Тези хора, които ще дойдат на протеста от провинцията, са месеци наред без доход. Това са хора със семейства, представете си да се приберете по Коледа и Нова година без доход", изтъкна Захариев.

Той обясни, че са поискали оставката на здравния министър, защото вече не вярват в обещания.

"Само обещава неща, които дори не зависят от него", каза Захариев и добави, че нито един собственик не е получил все още средствата за обезщетение.

"Надявам се нашата логика на нещата, която се базира на техните цифри, да ги убеди, че ние не сме най-страшните. Протестът ще бъде мирен", увери Захариев.

Част от ресторантьорите искат да отворят на 1 март, другите държат на протеста
Обновена

Част от ресторантьорите искат да отворят на 1 март, другите държат на протеста

БХРА проведе среща със здравния министър