Румъния изпрати пет хеликоптери за пострадалите при тежката катастрофа на пътя Велико Търново - Русе. Около 15 часа в събота на летище Горна Оряховица кацна първият хеликоптер с румънски медицински екипи, съобщи Нова телевизия.

Пострадалите в катастрофата румънски граждани бяха извозени с вертолетите.

Движението по пътя Русе - Велико Търново е възстановено в двете посоки.

Автобус с пътници се вряза в спрял автомобил край Велико Търново

Автобус с пътници се вряза в спрял автомобил край Велико Търново

Четирима души загинаха, 9 са ранени

"Травмите са тежки, но пациентите бяха стабилни. Смятам, че ние можехме да завършим лечението им в нашата болница. Но консулът на Република Румъния ни информира, че такъв е техният протокол за спешна помощ - щом има пострадали граждани в чужбина, те имат ресурса и възможностите да си ги извозят за долекуване в техни болници", съобщи д-р Попов от Великотърновската болница.

По думите му малко преди 16 часа два от хеликоптерите вече са кацнали в болница в Букурещ.

Очаква се да пристигнат още четири медицински хеликоптера, тепърва ще се прецени и дали да бъдат транспортирани в Букурещ пострадалите при инцидента.

Катастрофата, при която автобусът с румънска регистрация се удари в спрения на аварийна площадка лек автомобил и след това в дърво, стана в участъка между селата Куцина и Поликраище в малките часове на нощта.

Трима от пътувалите в автобуса загинаха, а четвърти издъхна по-късно в болницата. Осем души бяха ранени и откарани във Великотърновската болница. Тримата пътници в лекия автомобил останаха невредими.

От Агенцията по безопасност на движението по пътищата проверяват мястото на инцидента. Според първоначалния оглед има недостатъци в пътната инфраструктура и необезопасени обекти в крайпътното пространство. В хода на следствието предстои да се установят причините за възникване на тежкото произшествие, както и скоростта на движение на автобуса. 

От ИПБ искат реални действия за подобряване на пътната безопасност

От ИПБ искат реални действия за подобряване на пътната безопасност

С 250% е увеличението на жертвите и пострадалите по пътищата от началото на седмицата

По информация на БНР останалите 14 пътници от катастрофиралия румънски автобус все още се разпитват, след което ще бъдат транспортирани до държавите им - Турция и Румъния. Работи се по всички версии за инцидента, при който загинаха четирима души, посочи следовател Бранимира Вергова от Националната следствена служба.

Наблюдаващ прокурор е Илиян Благов от Великотърновската окръжна прокуратура. "Водачите са в полицията, задържани са, тествани са за алкохол и пробите им са отрицателни за момента", каза прокурор Благов.

Предстои да се установят причините за възникване на тежкото произшествие, както и скоростта на движение на автобуса.

Румънският автобус се е прибирал от екскурзия в Истанбул за Букурещ, когато около 2 часа тази нощ автобусът с 26 души - румънци и турци, се удря в спрял до пътя лек автомобил и след това в крайпътно дърво.

На място загиват трима души, четвърти с тежка черепно-мозъчна травма умира по-късно в реанимацията на великотърновската болница.

Един от ранените е освободен, седем бяха в болница, но с румънски вертолети вече са транспортирани до Румъния. Пострадалите са получили първоначална медицинска помощ, включително различни хирургични и ортопедични операции, състоянието им е стабилно.

Пътят е много лош, няма видимост, заяви един от над 50-е тираджии, блокирани след катастрофата.