отровената река през 2001 година, сн. СегаВ една от вливащите се реки в Дунав в Румъния са излети около 10 тона токсични вещества, съдържащи цианид. Това предаде ГазетаРу, като се позова на екологичното министерство на Румъния.

Цианидът, който се използва при производството на почистващи препарати, се е излял от специален контейнер, предназначен за съхранението му.

Аварията е станала в Химическия завод за перилни препарати “Метадет” в град Фалтисени, разположен на 500 км северно от Букурещ. Отровните вещества са изпуснати в румънската река Шомузул Маре, вливаща се в Ширет и оттам в Дунав.

Както уточнява румънското екологично министерство, химическият завод във Фалтисени е бил затворен през 2000 година, но там са продължили да съхраняват различни химикали.

Вероятният източник на отровата е заводът за перилни препарати Метадет, където още от 1998 година се намират на склад около 250 тона цианиди.

Припомняме, че от същия завод вече е имало две изтичания на цианид - през 1998 година и през 2001 година. И двете по-ранни аварии причиниха смъртта на животни и увредиха земеделски култури. През 2001 година три деца бяха натровени, след като са консумирали мъртва риба от отровената река.