Румънското правителство ще отпусне спешна помощ на България за действията по изчистването на петролното петно по река Дунав, предаде агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

Решението бе взето днес от премиера Калин Попеску Таричану по предложение на министъра на околната среда Сулфина Барбу.

Румъния ще предостави на българското министерство на околната среда абсорбиращи материали (около 6.5 тона) и 270 метра плаващи баражи на стойност 50 000 евро.

Материалите са от резерва на националната служба Румънски води. Румънските кораби ще се намесят за разчистването на петролните продукти и от българския участък на Дунав.

В момента може да се осъществи ефикасна операция, която значително да намали замърсяването, само по българския бряг, тъй като петролната ивица се придвижва по българския участък на реката, уточни в съобщение пресцентъра на румънското правителство.

България поиска първоначално помощ от Секретариата на Дунавската конвенция, като по-късно се обърна с молба за съдействие към Румъния. Екологичните власти на България и Румъния поискаха от Дунавската конвенция спешна помощ за събиране на разлетите във водата петролни продукти.