Утвърждаването на България като държава на духа е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към Отечеството, света и бъдните поколения. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

След двегодишно прекъсване държавният глава и неговата съпруга отново са домакини на събитието по случай днешния празник. То се проведе в Националния исторически музей и събра представители на академичната и научната общност, ръководители на образователни институции, учители, културни дейци, общественици, хора на изкуството, представители на държавни институции.

Приемът бе открит с Националния химн на Република България и известния като химн на българската просвета "Върви, народе възродени", в изпълнение на Детския хор на Българското национално радио.

Радев в Пловдив: Да тачим историята си и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние

Радев в Пловдив: Да тачим историята си и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние

Президентът поведе празничното шествие в града

Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един народ около светлината на просвещението, посочи президентът в словото си пред гостите на приема. По думите на държавния глава буквите, езикът, културата са нашият общ дом и са вградени здраво в темелите на българската държавност и идентичност. Президентът открои делото на светите братя Кирил и Методий, което отрежда на страната ни благородната мисия да бъде държава на духа. "Наш дълг е тази историческа за България мисия да се утвърждава и днес", подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че в йерархията на културата е важно благородството на духа, а не богатството или властта. Затова, по думите на президента, е радващо, че съвременните български будители са заедно на празника. "Нашите учени, които градят бъдещето ни със своите открития, представителите на читалищното, библиотечното и музейното дело, които съхраняват нашите достижения, за да ги дарят на бъдните поколения", подчерта държавният глава.

На 24 май всички сме само българи, напомня Радев

На 24 май всички сме само българи, напомня Радев

"Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза"

Той открои и българските творци, хората на изкуството и перото, които поддържат съвестта ни жива, вдъхват ни самочувствие, сплотяват ни около националните ни идеали и разнасят славата на Родината из света. В словото си президентът отчете и значимия принос на българските учители, от които започва пътя към знанието, на духовниците, които ни подкрепят с вяра и упование в мигове на изпитание и на българското офицерство, носител на достойнството на нацията.

Петков: Кирил и Методий завещаха на България най-ценния дар

Петков: Кирил и Методий завещаха на България най-ценния дар

Премиерът и министърът на образованието честитиха 24 май

"Благодаря на всички вас, които съхранявате една вековна култура", обърна се държавният глава към присъстващите и ги поздрави, че със слово и дело градят бъдещето на България и задълбочават отношенията на страната ни в Европа и по целия свят.