Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор. За това призова държавният глава Румен Радев на церемонията, на която беше отбелязана на 100-годишнината на баскетбола в България.

С основание се гордеем, че вече век България е част от голямото семейство на международния баскетбол, отбеляза президентът. По думите му успехите на европейско, световно и олимпийско ниво правят баскетбола един от най-титулуваните колективни спортове в България.

"Емоцията трудно се изразява в цифри, но аз ще спомена няколко, които са знакови за всички българи, отдали живота си на баскетбола - 1958 г. - Полша, 1976 г. - Монреал, 1980 г. - Москва. Това са само част от златните мигове на славната история на стогодишния българския баскетбол. Една история, която доказа по безспорен начин, че българите могат да скачат, и то могат да скачат много високо", посочи Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че за няколко десетилетия играта е спечелила сърцата на българите и залите са се оказали тесни за хилядите зрители, които са се стичали да гледат мачовете на националния отбор. По думите му обаче днес расте броят на децата, които предпочитат да гледат спорта от екран, все по-малко са училищните отбори, кварталните срещи и играта като общуване.

Румен Радев припомни инициативата си "Спортувай с президента" с фокус изцяло върху масовия спорт за младите хора. Тук сме съмишленици, защото баскетболът се е доказал като едно от най-успешните средства за тази кауза, допълни президентът.

Трябва да сме горди с тази годишнина, защото българите са едни от първите, които започват да практикуват баскетбол на Балканите и в Европа, отбеляза президентът на Българска федерация по баскетбол Георги Глушков. По думите му за тези 100 години българските спортисти, големи таланти, изключителни фигури в баскетбола, са оставили трайна диря не само в България, но и по световните терени.

Държавният глава Румен Радев получи от президента на Българска федерация по баскетбол Георги Глушков почетна значка "100 години баскетбол".

На церемонията присъстваха Андреас Заклис, генерален секретар на ФИБА, и Тургай Демирел, президент на ФИБА Европа и член на Борда на ФИБА.