Държавната Дума на Руската Федерация отказа да забрани дейността на религиозните обединения, проповядващи уахабизъм, съобщава електронното издание Religiabg.com.

Депутатите отклониха внесените от Народното събрание на Дагестан поправки в закона “За свободата на съвестта и за религиозните обединения”.

В проектозакона се казваше, че във връзка със ситуацията в Северен Кавказ е необходимо да бъдат забранени на територията на Руската Федерация уахабитската и друга екстремистка дейност, както и да бъде усилен контролът на дейността на религиозните групи.
В предложения документ се казва, че необходимостта от промените в закона за свободата на съвестта е продиктувана от опасността, която представлява религиозно-екстремистската дейност за териториалната цялост, суверенитета на Руската Федерация и нейната национална сигурност.

Предмет на регулиране чрез законопроекта е не дейността на религиозните обединения, а на антидържавните, антиобществените екстремистски организации, което трябва да бъде урегулирано чрез нормите на законодателството на РФ.

Държавната Дума отбеляза, че във връзка с приемането на Закона за противодействие на екстремистската дейност, приемането на предлагания законопроект не е актуално.