Военнослужещ, който се самоубие по време на военни действия от вярност към заповедта и клетвата, не извършва грях, смятат в Руската Православна Църква.

Когато човек, посредством самоубийство по време на военни действия може да се доближи до решението на военната задача, която е поставена пред него, например, самоубивайки се, да убие и други (врагове) или, самоубивайки се, да унищожи много важни секретни данни, ако не е сигурен, че, попадайки в плен, може да запази този секрет - тогава  такова деяние не бива да бъде разглеждано като самоубийство и грях против Бога,  заяви Смоленският и Калининградски митрополит Кирил в предаването "Словото на пастира" по руския Първи канал.

Според духовника, в дадения пример човек "продължава борбата; това е определено усилие, насочено към достигане на целта, поставена пред дадения военнослужещ".

Той е дал клетва да бъде верен на заповедите, да изпълни своя дълг. И той ще извърши това действие, изпълнявайки своя дълг с максимални усилия, отбеляза митрополит Кирил, цитиран от Religiabg.com.

Той бе категоричен обаче, че греховно самоубийство може да бъде извършено и по време на военни действия.

Това може да се случи и по време на бой, от безизходица, може да е от някакъв цинизъм, от невероятно вътрешно напрежение, дискомфорт, вътрешен конфликт, каза йерархът.

Затова не всяко самоубийство на човек в униформа, с оръжие в ръка и даже по време на военни действия може да бъде оправдано, подчерта още митрополит Кирил.