Хората трябва да се чустват съпричастни членове на Църквата и медиите могат да направят това, заяви по време на международната православна конференция “Сътрудничеството на Църквата и медиите” в София Евгени Никифоров, председател на Православно братство “Радонеж” - най-голямата руска прицърковна организация към Московската патриаршия.

Смятам, че ситуацията в Русия и България е една и същa по отношение на вярата, посочи още Никифоров, цитиран от Religiabg.com.
По думите му интелигенцията има огромни очаквания към Църквата, много често Църквата е атакувана.
Според Никифоров е важно да се знае, че Църквата не спи, а бодърства и се моли. Спи обществото и то трябва да се събуди.

И тук е въпросът по какъв начин може да стане това, пита Евгени Никифоров и уточнява, че способите на ХІХ-ти век не подхождат към съвремието, защото деградацията днес е огромна.

Ясно е едно – за да се съхрани Църквата и нейната идентичност трябва да се произведе църковно поколение, подчертава председателят на Православно братство “Радонеж”.
Само с неделните училища обаче това няма да се случи. Необходимо е още и здраво семейство. Не винаги обаче може да се разчита, че в съвременните условия ще бъде такова. И идва въпросът тогава какво да правим?

Необходимо е по-интензивно възпитание.
По време на атеистичния период в Русия бяха унижощени физически 300 000 духовници. Затова днес имаме недостиг на кадри.
Естествено, не може така масово да се произведат свещеници. А от тези, които ги има, малка част са образовани в духовно отношение.

Процесът на вцърковяване е много продължителен и труден. В РПЦ едва след 5 години ще бъде попълнен този кадрови недостиг.
Ето защо само благодарение на средствата за масова информация може да се даде възможност всичко това да бъде чуто от милиони, каза още Никифоров.

Той разказа как става това в “Радонеж” . Дейността на организацията включва филмово студио, радиостанция, участие в телевизионни фестивали, издателство, три православни гимназии и поклонническа служба.

Днес “Радонеж” излъчва в 11 региона на Русия. Ето защо смятам и настоятелни ви приканям да откриете своя православна радиостанция.
За 10 години работа “Радонеж” си партнира с 200 тв-компании, а това е огромен потенциал.
Един от интересните въпроси е въпросът за финансирането.
Трява да ви кажа, че ние съществуваме благодарение на волни пожертвования и това е напълно нормално и естествено.

Създаваме удобни условия за нашите дарители.
На спонсорите трябва да се обясни, че давайки тези средства, те не бива да искат да бъдат редактори, защото тук става дума за нещо друго, заяви в заключение Евгени Никифоров.