За петролни петна в Черно море ще следи нова информационна система, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Тя трябва да е готова през март следващата година. Системата ще събира и разпространява данни от различни статични и динамични системи за състоянието на морските води с цел превенция на нефтени разливи.

Тя ще бъде изградена по Норвежката програма от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров" във Варна в партньрство с Басейнова дирекция „Черноморски район" на МОСВ и областната администрация на Варна.

По проекта ще се разработи система за наблюдение на морските пространства, като в нея ще бъдат интегрирани наличните в момента.

От екоминистерството посочват, че процесите в морската шир ще бъдат визуализирани в реално време. Информацията ще е за уникален в европейски и регионален мащаб център. Комплексът ще се използва в тренировъчен и в оперативен режим.

Предвижда се да бъде създадена и лаборатория. Нейната задача ще е да определя състоянието на морската вода и управлението на баластните води. Освен това ще изготвя оценка на последствията от замърсяване с нефтопродукти. Ще бъде изграден и оперативен център за преодоляването на последствия от нефтени разливи с допълнителни терминали в Басейновата дирекция и Областната администрация.

От МОСВ уточняват още, че резултатите от проекта „Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона (IISSCZM)" ще обхванат цялата българска крайбрежната зона.