Капка Костова, председател на Софийски районен съд (СРС) изразява принципната си позиция по повод множеството медийни изяви на Славчо Бинев през последните няколко дни, в които си позволява да споменава делото от общ характер срещу Георги Илиев, по което Бинев е конституиран като граждански ищец и частен обвинител и да обявява очакванията си за присъдата по него.

Във всички материали от последните два дни, инициирани от Бинев, той съобщава, че “Тъжно е, но от такава анонимност се нуждаят и съдии, прокурори, адвокати …Аз не мога да обвинявам представителите на правораздавателната система, че се поддават на изкушения или се страхуват за живота си”.

Обвинител на Георги Илиев готов да заложи живота си

Съдиите уважават правото на мнение на всеки гражданин на Република България, включително и когато то съдържа негативна оценка за съдебната институция или за Софийски районен съд. В конкретния случай обаче е проявена липса на елементарна етика и зачитане на институциите и държавността, които не могат да бъдат отминати.

Първо, публикациите и интервютата са дадени от Бинев ден преди и в деня на насроченото съдебно заседание и това едва ли е съвпадение. Второ, в някои от изявленията си Бинев коментира дейността на съда и очакванията си по конкретно дело, което не е приключило със съдебен акт. Трето, Бинев е страна по делото.

Този способ за защита на една теза и на интересите на едната страна по делото противоречи на закона и представлява недопустим опит за оказване на натиск върху безпристрастната работа на съда.

Вместо да използва законовите способи за защита на интересите си, които са единствено в рамките на съдебния процес и на контрола от по-горна инстанция, Слави Бинев обсъжда публично очакванията си за присъдата по делото, като по този начин демонстрира явно неуважение към съда.

Следва да се припомни, че при първото разглеждане на делото през 2001 г. адвокатът на Бинев Любомир Новиков подходи по подобен начин, като в деня на процеса на страниците на в. “Труд” беше публикувано негово интервю под заглавие: “Не вярвам на съдията по делото за Георги Илиев”.

Тогава адвокатът на Бинев, използва недопустими квалификации по отношение на съдебната институция и на съдията по делото, както и на конкретните обстоятелства по незавършилото дело.