Свещеният Благодатен огън слезе в храма на гроба Господен в Ерусалим само 10 минути, след като патриарх Теофил Трети влезе в храма за измолване на невеществения огън. Хиляди православни християни се събраха там, за да станат свидетели на церемонията, предшестваща Великден.

Патриархът и съпровождащите го духовници направиха три обиколки на Параклиса в сърцето на храма Възкресение, където се намира Голгота и пещерата, в която Исус е бил погребан. След това патриархът влезе в Параклиса на гроба Господен и заедно с арменския владика отправиха дълга молитва, завършваща със спускането на благодатния огън в самата гробна капела.

Церемонията продължи с изнасянето на огъня, от който вярващите запалиха своите свещи.

Ръководител на българската църковна делегация е пловдивският митрополит Николай, който с частен полет ще донесе от Йерусалим в Пловдия и цяла България частица от божествения огън.

Благодатният огън ежегодно низхожда в Кувуклия (параклиса на Божи гроб) в навечерието на православната Пасха. Първото сведение за това чудо се отнася към IV век от н.е.

Според преданието денят, в който Благодатният огън не дойде, ще бъде последен за хората, които се намират в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклонниците се причестяват преди да влязат в святото място.

Малко преди влизането на патриарха служител внася в пещерата голямо кандило, в което трябва да се запали главният огън, и 33 свещи - по броя на годините на земния живот на Спасителя.

Православните християни твърдят, че той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна. След като бъде изнесен, той се предава от вярващ на вярващ.