Във връзка с проблема със замърсяването на река Дунав днес в Министерството на външните работи на Сърбия бяха поканени посланиците на България, Румъния и Украйна в Белград, за да бъдат информирани за развитието на обстановката около случая.

"На срещата основната информация ни поднесе господин Никола Марянович, директор на сръбската дирекция по водите, който основно координира работата от сръбска страна за установяването на причините и размера на замърсяването, съобщи посланикът ни в Белград Георги Димитров, цитиран от БТА.

Па думите му в тази дейност са включени компетентните сръбски власти - и министерството на вътрешните работи, и прокуратурата.

Това, което със сигурност е установено е, че на терминала в Прахово, в резултат на авария, е изпуснато известно количество мазут.

Това се признава от сръбска страна, както и факта, че не е била уведомена своевременно нито българската, нито румънската страна.

За случилото се Сърбия, разбира се, поднася своите извинения и ще потърси отговорност от лицата, които са допуснали това забавяне на информацията", посочва посланик Димитров и цитира заявеното становище на сръбската страна, че Прахово вероятно не е единственият източник на замърсяване.

"Във връзка с това Сърбия отправя покана към румънската и българската страна да се установи по-тясно сътрудничество на място, включително чрез допускане на сръбски експерти за вземане на проби от водата около българския и румънския бряг, за да могат те да продължат своето разследване за откриване, според тях, на възможен и друг източник на замърсяване.

Същевременно Сърбия е готова да окаже съдействие на България за преодоляване на последиците от замърсяването. Същото предложение направи и украинският посланик, адресирайки го до България и Румъния", изтъкна ръководителят на мисията ни в Белград.

Посланик Димитров каза още, че по време на разговора е засегнат и по-общия въпрос, свързан с необходимостта от активизирането, а ако е необходимо и за създаването наново на ефективен механизъм за ранно оповестяване при подобни случаи - възможност, която, по думите му, е предвидена в Конвенцията за опазване на река Дунав.

За съжаление, както виждаме в конкретния случай, дали по технически причини, или поради недоброто функциониране на този механизъм, тази система не е била задействана. С това е запозната съответната международна организация със седалище във Виена, а също и другите дунавски страни, подчерта Георги Димитров и допълни, че има заявено желание от страна на Германия да помогне при изследването на пробите от дунавската вода.