САЩ Американските власти повдигнаха обвинения срещу най-голямата ислямска благотворителна организация в САЩ за финансиране на радикална палестинска групировка, съобщава електронното издание Religiabg.com.

На 7 нейни сътрудници, в това число и председателят и един от директорите, на базираната в Тексас Holy Land Foundation for Relief and Development са предявени обвинения за превеждане на средства в размер на милиони долари по сметки на радикалната палестинска военна групировка ХАМАС.

Министърът на правосъдието на САЩ Джон Ашкрофт обяви, че фондацията е дала повече от 12 милиона долара на лица или групи, свързани с ХАМАС.

Сътрудниците са обвинени още и в отклоняване на средства, както и в пране на пари.

Благотворителната организация отхвърли обвиненията с мотива, че е помагала на бежанци, сираци и на жертвите на природни бедствия.
Представител на ХАМАС също отрече организацията да е получавала каквито и да е пари от Holy Land Foundation и предположи, че обвиненията са политически мотивирани и са свързани с наближаващите в САЩ президентски избори.

Сметките на Holy Land Foundation в САЩ бяха замразени веднага след 11 септември 2001 г.
От 1995 година Вашингтон третира палестинската радикална групировка като терористична организация.

Обвинителният акт срещу фондацията е от 42 точки. В него се казва, че Holy Land Foundation е поддържала и пребиваващите в Газа и на Западния бряг сираци и семействата, чиито роднини са загинали при нападенията на израелци или излежават присъди в затворите.