Финансираното от САЩ радио "Свободна Европа" спира предаванията си в седем източноевропейски държави, предаде АП, цитирана от Днeвник.Бг.
Емисиите за България, Хърватия, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словакия ще замлъкнат на 31 декември, за да се освободят средства за разширяване на предаванията в Близкия изток и Азия.

Решението за закриване на част от източноевропейските секции на "Свободна Европа" беше взето още през февруари, когато президентът на САЩ Джордж Буш предложи станцията да спре да предава в бившите комунистически страни, които ще станат членки на НАТО. Предложението беше включено в бюджета на САЩ за 2004 г.
В края на миналата седмица управителният съвет на медиата официално гласува преориентирането на емисиите й. •През последните шест години радио "Свободна Европа" разшири значително дейността си в Евразия и Югозападна Азия. Сега е време изцяло да се фокусираме върху тези проблемни региони,• каза пред АП председателят на управителния съвет на медиата Томас Дайн.

В момента радио "Свободна Европа" излъчва на 34 езика. В Европа ще се запазят секциите за Босна, Косово, Македония, Молдова, Сърбия и Черна гора и Украйна.