В Патриаршеския храм “Христос Спасител” в Москва днес се състоя подписването на акта за връщането от САЩ в Русия на чудотворната Тихвинска икона на Божията Майка, съобщи Religiabg.com,като се позова на Православие РУ.

Актът бе подписан от руския патриарх Алексий, от митрополита на Америка и Канада Герман, от Ладожкия и на Санкт-Петербург митрополит Владимир и от пазителя на иконата протоиерей Сергий Гарклавс.

В акта се казва: “Православната Църква свидетелства, че «началото на нашето спасение” бе поставено в Откровението на вечната тайна на “Благовещение на Пресветата Богородица”. Въплъщението на Бога и Спасител наш Иисус Христос стана възможно благодарение на светостта, смирението и праведността на Пресветата Дева Мария, затова Светата Църква отдава благоговейна почит на нейния образ, изписан на многобройни нейни икони. Сред тях е и Тихвинската, която заема особено място.

Когато епископ Иоан (Гарклавс) стана архиепископ на Чикаго и Минеаполис, иконата бе пренесена тържествено в Троицкия събор в Чикаго. Тя често пътешестваше по цяла Америка и Канада, давайки велика радост и надежда на много хора.

Архиепископ Иоан се престави през 1982 година и предаде Тихвинската икона на попеченето на своя приемен син, протоиерей Сергий Гарклавс и на внука си протоиерей Александър Гарклавс.

Архиепископ Иоан им заръча да се грижат за иконата, докато в Русия не се промени отношението на светската власт към Църквата и докато не бъде възстановен манастирът, за да може иконата да се върне в Тихвин.

По молитвите на Пречистата Божия Майка днес тези събития се изпълниха. Затова и светата чудотворна Тихвинска икона на Божията Майка се връща в Тихвинския Успенски манастир за празника на 9 юли. И нека там образът и намери подобаващи чест и поклонение во веки веков. Амин.”