Съветниците от БСП няма да продадат здравето на пловдивчани.

Това заяви Николай Радев- председател на групата съветници в Общинския съвет.

Становището му е относно идеята на правителството Пловдив да поеме 200 хиляди тона битови отпадъци от столицата, срещу което кметът доктор Иван Чомаков е поискал финансиране на инфраструктурни проекти за 45 милиона лева.

СДС ще формират позицията си относно депонирането на софийските отпадъци в зависимост от мнението на пловдивчани и капацитета на сметището в Цалапица, информира Plovdiv24.com.

За НДСВ водещото в изграждането на становище ще е кога ще заработи Екозавода край Шишманци.

На срещата при кмета Чомаков председателите на групи в местния парламент са поискали технически параметри за капацитета на сметището край Цалапица, финансов отчет за изграждането на Екозавода и пусков срок, както и какъв е риска в Пловдив да се заформи след години криза с отпадъците.

Според Николай Караивонов- заместник председател на Общинския съвет- почти няма вероятност предложението за софийския боклук да бъде внесено в извънреден порядък на сесията в четвъртък.

Кметовете на съседните до сметището села- Цалапица, Оризаре и Кадиево заявиха, че ще протестират против изнасянето на софийския боклук на пловдивското сметищ