М. Пешева И Съветът за електронни медии (СЕМ) заяви своята позиция, че промените в медийното законодателство са належащи, но трябва да бъдат осъществени след широко публично обсъждане.

Това се казва в писмо, прието на днешното заседание от членовете на СЕМ, което ще бъде изпратено до председателя на прламента Огнян Герджиков. В писмото се подчертава, че бъдещите промени трябва да се обсъдят едва след приемането на Стратегията за развитие на радио и тв дейност чрез наземно радиоразпръскване, която беше възложена за подготовка на СЕМ от Народното събрание с мандат до 13 ноември.

Във връзка с тази стратегия председателят на СЕМ Маргарита Пешева уточни, че документът заедно с експертен доклад от 100 стр. ще бъде предаден в срок на Народното събрание.

Членовете на СЕМ са на мнение, че не бива да се създава втори медиен регулаторен орган, който да поеме само частните медии, докато първият ще се занимава само с БНР и БНТ.

Това би предизвикало конфликт на интереси, коментираха от СЕМ, тъй като ще се противопоставят органите, защитаващи частните и тези, които отговарят за обществените оператори.

От другата страна на проблеми стои, доколко България има експертен потенциал за изграждането на два регулаторни органа, уточнява Маргарита Пешева.