Оранжерийни производители и животновъди отново излязоха на протест пред Министерството на земеделието и храните, предаде БГНЕС.

На протеста присъстват няколко браншови организации. Това са Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители.

Основният повод за тяхното недоволство е изпълнението на техните искания за подобряване на финансовата ситуация в бранша. Те настояват за увеличаване на ставките за подпомагане до нивата от миналата година. Друго тяхно искане е държавната помощ за компенсиране заради войната в Украйна и средствата по "de minimis" да залегнат в Бюджет 2024.

Протестиращите посочват, че в исканията им няма как да има промени, тъй като те отразяват належащите проблеми в сектора.

Производителите отправиха критики към министърът на земеделието Кирил Вътев, който според тях се разправя еднолично с лидерите на фермерските организации по националните телевизии.

Производителите на протест искат пари, тъй като се чувстват унизени

Производителите на протест искат пари, тъй като се чувстват унизени

Един от основните мотиви за недоволството на животновъдите и оранжерийни производители е липсата на достатъчно финансиране

Пред журналисти в Партийния дом земеделският министър Кирил Вътев увери, че исканията на протестиращите не са основателни, защото Министерство на земеделието и храните е изпълнило доста над техните искания с допълнителната помощ за енергийни разходи, внесена за нотификация в Европейската комисия.  

"Аз мога смело да кажа, че всичко по закон и регламент е изпълнено и този протест протестира срещу българското и европейското законодателство", коментира Вътев. И добави - всичко, което се полага по закон е изплатено.

Според него протестиращите искат земеделското министерство да наруши закона. "Протестът, който се проведе не е лицето на българското земеделие и животновъдство, защото тези, които успяват на пазара, не са на протеста", посочи Вътев.

Вътев добави, че ще продължи да спазва законодателството. Той смята още, че Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите е организатор на протестите.

За продажбата на държавни земи през 2025 г., Вътев коментира, че в Бюджет 2024 г. няма заложена такава политика. В бюджет 2025 има заложена сума за продажбата на държавни земи, но становището на Министерство на земеделието е категорично против това.

Кирил Вътев не очаква ситуацията в МЗХ да се подобри

Кирил Вътев не очаква ситуацията в МЗХ да се подобри

Проблемите в земеделието са трупани с години