Управителният съвет на сдружение Национална асоциация „Българско Черноморие" изпрати сигнал до главния прокурор и шефа на ДАНС. С него се иска спешна проверка за законосъобразността на действията на изпълнителния директор на Агенция по горите и Тома Белев, съобщават от асоциацията.

Поводът е, че на 26 юли е проведено нелегитимно и незаконно свикано Общо събрание на Сдружение „Асоциация на парковете в България". На него не са допуснати представители на Агенция по горите, които са принципали на учредителите, твърдят от „Българско Черноморие".

Такова събрание се провежда за пръв път от учредяването на Сдружението през март 2003 година. То има за цел, според сдружението, да легитимира и оправдае незаконно заеманата длъжност - председател на Асоциацията, в продължение на 6 години от г-н Тома Белев.

От „Българско Черноморие" припомнят и решението на ВАС, че длъжността е незаконно заета. Тричленният състав на ВАС е приел „...поради липса на процесуална легитимация на Тома Белев, обявил себе си за председател на Управителния съвет и представляващ сдружение „Асоциация на парковете в България...".

Освен това съдът е приел „...видно от решенията на общото събрание, проведено на 28.01.2003 г., по т.6 г-н Белев е избран с мандат от 5 години за председател на УС на сдружение „Асоциация на парковете в България", при което мандатът на същия е изтекъл през 2008 г."

Сдружението предупреждава прокуратурата и ДАНС, че става въпрос за изключително големи финансови въпроси, свързани с парични средства и недвижими имоти, придобити от „Асоциация на парковете", чрез използване може би на заблуда от Управителния съвет и Учредителите - 9 дирекции на държавни природни парка на бюджетни издръжки, което е и форма на дублиране на дейността на парковете.

В сигнала се изтъква още, че Общото събрание се свиква съгласно чл. 26, ал.1 ЗЮЛНЦ и чл. 25, ал.1 от Устава на Асоциацията от Управителният съвет. Нито един от законните представители на природните паркове не е участвал в заседание за свикване на такова събрание. Видно от поканата в „Държавен вестник", общото събрание се свиква не от Управителния съвет, а еднолично от Председателя.

Свикващият събранието Белев не може да бъде председател на УС, без да е негов член, уточняват от „Българско Черноморие".

Те предполагат, че след незаконното събрание придобитите имоти от Сдружението, с учредители дирекциите на държавни природни паркове, може би ще отидат в ползва на новите членове, основно физически лица, които ще се разпореждат с активите му.

От сдружението искат спешно да се оспори в съда легитимността на събранието и да се предотврати вписването на взетите от събранието решения, както и да се извърши обстойна проверка за действията или бездействието на Агенция по горите, свързана с дейността на „Асоциация на парковете в България".