На една лъжа, повторена 100 пъти, хората започват да вярват. Това заяви пред bTV директорът на Държавната агенция за закрила на децата д-р Елеонора Лилова по повод слуховете, че социални работници ще извеждат деца от семействата.

Тя обясни, че от няколко месеца получават сигнали за злоупотреби с името на ДАЗД и на социалните служби.

Лилова посочи, че не може да каже кои са провокаторите. По нейни думи това била работа на службите, които вече разследват причините за възникналата паника.

ДАЗД възмутена от слуховете, че отнема деца от училищата

ДАЗД възмутена от слуховете, че отнема деца от училищата

"Крайно време е манипулациите да спрат и да се съхрани психиката на децата и родителите"

Тя отново подчерта, че Агенцията няма правомощия да отнема деца, а когато в нея постъпят сигнали за деца в риск, ги подават на Агенция "Социално подпомагане".

Относно спорната Национална стратегия за детето Лилова обясни, че до края на годината действа настоящата стратегия и засега не е приета нова, която да влезе в сила от 2020 г. Гя е на мнение, че е хубаво да има такъв документ, но е по-важно да се спазват действащите закони, които закрилят децата.

Важно е също да има доверие в институциите, защото недоверието доведе до тази ситуация, категорична е директорката на ДАЗД.

Тя коментира и случая с изоставеното бебе в столичния кв. "Люлин", което беше открито снощи. Лилова съобщи, че за него се грижат в дом за медико-социални грижи. Според нея оставената бележка с молба бебето да се предаде на социалните означава, че някои хора действително знаят, че социалните работници се грижат за децата.

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?
Обновена

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?

Да вървят в класните стаи